تعاریف شبکه

قابلیت Plug and Play چیست؟ آشنایی با ویژگی پلاگ اند پلی (PnP)

قابلیت Plug and Play چیست؟ آشنایی با ویژگی پلاگ اند پلی (PnP)

در دنیای کامپیوتر پلاگ اند پلی (PnP) یا Plug and Play قابلیتی است که اگر یک دوایس آن را داشته باشد پس از اتصال به کامپیوتر به صورت خودکار توسط سیستم عامل شناسایی می شود و نیاز به نصب درایور یا برنامه خاصی ندارد مثل ماوس و کی بورد. در ادامه این مقاله شما را با این قابلیت بیشتر آشنا خواهیم کرد، همراه داتیس نتورک باشید.

قابلیت Plug and Play چیست؟ آشنایی با ویژگی پلاگ اند پلی (PnP)

قابلیت Plug and Play چیست؟

در دنیای کامپیوتر پلاگ اند پلی (PnP) یا Plug and Play قابلیتی است که اگر یک دوایس آن را داشته باشد پس از اتصال به کامپیوتر به صورت خودکار توسط سیستم عامل شناسایی می شود و نیاز به نصب درایور یا برنامه خاصی ندارد مثل ماوس و کی بورد.

Plug and Play فناوری است که باعث می‌شود تا با اتصال دستگاه جدید به کامپیوتر سیستم‌عامل شما به صورت خودکار آن را شناسایی کند و باعث شود تا فاصله شما از متصل کردن دستگاه به کامپیوتر و شروع به کار کردن با آن تنها چند ثانیه و آن هم در زمان اولین اتصال باشد.

Plug and Play تنها مربوط به تجهیزاتی مانند ماوس و کیبورد نمی‌شود؛ بلکه تجهیزات دیگری مانند هدست اداری، اسپیکر و حتی تجهیزات بسیار پیشرفته‌تر مانند وب کم و دوربین ویدئو کنفرانس نیاز از این فناوری استفاده می‌کنند.

بیشتر سیستم‌ عامل‌های‌ جدید با مکانیزم‌ Plug&Play سازگاری‌ دارند یعنی‌ آنها می‌توانند در سخت‌ افزار رایانه‌ جستجو کرده‌، آنها را شناسایی‌ و در صورت‌ نیاز به‌ صورت‌ خودکار نصب‌ کنند.

PnP در ویندوز، از ویندوز 95 به‌ بعدمطرح‌ شد.

به‌ همین‌ علت‌ است‌ که‌ امروزه‌ وقتی‌ شما یک‌ وسیله‌ جدید برای‌ رایانه‌ تان‌ می‌خرید، راحت‌ و بی‌دردسر، ویندوز آن‌ را شناسایی‌ و درایور را نصب‌ می‌کند؛ در صورتی‌ که‌ این‌ کار در DOS یا Win3.1 به‌ این‌ راحتی‌ ها نبود.

Plug&Play هم‌ به‌ پشتیبانی‌ نرم‌ افزاری‌ و هم‌ سخت‌ افزاری‌ نیازمند است‌.

در واقع‌ یک‌ سری‌ خصوصیات‌ سخت‌ افزاری‌ لازم‌ است‌ تا نرم‌ افزار بتواند بدرستی‌ آن‌ را شناسایی‌ کند.

یکی‌ از این‌ خصوصیات‌ به‌ نوع‌ باس‌ سیستم‌ مربوط‌ است‌ باس‌ باید توانایی‌ تشخیص‌ تغییرات‌ در پیکربندی‌ خودش‌ را داشته‌ باشد (یک‌ وسیله‌ اضافه‌ شده‌ یا تغییری‌ رخ‌ داده‌؟) مثلاً باس‌های‌ MCA یا ISA درگذشته‌ P&P را پشتیبانی‌ نمی‌کردند؛ اما باس‌های‌ PCI امروزی‌ این‌ توانایی‌ را دارند.

علاوه‌ بر این‌ سخت‌افزار، باید به‌ یک‌سری‌ کد که‌ به‌ IDcode معروف‌ است‌ مجهز باشد تا نرم‌افزار بتواند آن‌ را بشناسد (مثلاً شماره‌ سریال‌).

مرحله‌ بعد نوبت‌ سیستم‌ عامل‌ است‌ که‌ بتواند این‌ تغییرات‌ را handle کند به‌ این‌ صورت‌ که‌ باس‌ توسط‌ پیغام‌ هایی‌ که‌ وقفه‌ (int) نامیده‌ می‌شود به‌ سیستم‌ عامل‌ خبر می‌دهد که‌ تغییراتی رخ‌ داده‌ و سیستم‌ عامل‌ باید اطلاعاتی‌ را از باس‌ بخواند و تغییرات‌ راشناسایی‌ کند.

بعد هم‌ Driver لازم‌ آن‌ سخت‌افزار را Load کرده‌ (از فهرست‌ درایورهای‌ خودش‌ یا CD مربوطه‌) و بعد آن‌ رانصب‌ کند تا سخت‌افزار بتواند شروع‌ به‌ کار کند.

به‌ این‌ ترتیب‌ P & P یک‌ سری‌ قابلیت‌های‌ سخت‌افزاری‌ است‌ که‌ برای‌سهولت‌ نصب‌ سخت‌افزار از آنها استفاده‌ می‌شود.

امیدواریم مقاله آشنایی با قابلیت پلاگ اند پلی (PnP) مفید بوده باشد.

داتیس نتورک را در شبکه های اجتماعی خصوصا تلگرام و توییتر دنبال کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *