برنامه نویسی

JavaScript چیست؟ آشنایی با زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت و کاربرد آن

JavaScript (جاوا اسکریپت) چیست؟

JavaScript یا جاوا اسکریپت که به اختصار JS نامیده می شود یک زبان برنامه نویسی می باشد که توسط شرکت Netscape و با نام LiveScript به بازار وب عرضه شد. برای آشنایی بیشتر با این زبان برنامه نویسی همراه داتیس نتورک باشید.

JavaScript (جاوا اسکریپت) چیست؟

JavaScript چیست؟

جاوا اسکریپت یک زبان برنامه نویسی می باشد که توسط شرکت Netscape و با نام LiveScript به بازار وب عرضه شد.

بعد ها با حمایت های شرکت Sun Microsystems با نام جاوا اسکریپت شناخته شد.

JavaScript یک زبان اسکریپت نویسی است که بیشتر با کد های HTML در ارتباط است و دقیقا همانند کدهای HTML روی پلت فرم های مختلف اجرا می شود یا به عبارتی به وسیله مرورگر های وب interpret می شود.

اگرچه نت اسکیپ سازنده جاوا اسکریپت است اما در واقع جاوا اسکریپت به سیستم عامل یا PlatForm خاصی وابسته نیست و با اکثر مرورگر های پیشرفته از جمله Internet Explorer4 و نسخه های بعدی مایکروسافت کار می کند.

تاریخچه جاوا اسکریپت

JavaScript راشخصی به نام برندان ایچ در شرکت نت ‌اسکیپ با نام Mocha طراحی نمود. این نام بعداً به LiveScript و نهایتاً به جاوا اسکریپت تغییر یافت.

JavaScript (جاوا اسکریپت) چیست؟

اولین نمونه های جاوا اسکریپت در اواخر دهه 1990 برای مرورگر وب Netscape Navigator ایجاد شد.

در آن زمان ، صفحات وب ایستا بودند و تعامل کمی با کاربر ، فراتر از کلیک کردن روی پیوندها و بارگیری صفحات جدید ، ایجاد می کردند.

برای اولین بار ، جاوا اسکریپت انیمیشن ، محتوای تطبیقی ​​و اعتبار سنجی فرم را در صفحه فعال کرده است.

مایکروسافت اسکریپت اختصاصی سمت مشتری خود را با نام JScript ایجاد کرد و برای سالهای طولانی ، جاوا اسکریپت فقط در تعداد محدودی از مرورگرها کار می کرد.

مایکروسافت اینترنت اکسپلورر ، بزرگترین پایگاه مرورگر ، خیلی زود از JavaScript پشتیبانی نکرد.

جاوا اسکریپت تا سال 1999 استاندارد و به طور گسترده ای پذیرفته نشد. حتی پس از استاندارد سازی ، سازگاری مرورگر برای بیش از یک دهه همچنان مسئله ساز بود.

تفاوت JAVA و JavaScript

بسیاری از افراد فکر می کنند که دو زبان برنامه نویسی جاوا و جاوا اسکریپت به یک دیگر ارتباط دارند اما اینگونه نیست و این طرز فکر اشتباه است.

JavaScript (جاوا اسکریپت) چیست؟

جاوا اسکریپت توانایی های بسیاری در زمینه ایجاد و طراحی صفحات وب دارد به علت وجود بعضی از محدودیت ها در آن , تنها برای نوشتن برنامه های کوچک و ساده در صفحات وب بکار می رود.

بر خلاف جاوا که برنامه های آن قبل از اجرا باید کامپایل شود و به بایت کد تبدیل شود برنامه های جاوا اسکریپت نیازی به کامپایل برای اجرا ندارند و در همان لحظه اجرا بوسیله مرورگر خوانده شده و interpret می شوند.

گرچه می توان بوسیله جاوا اسکریپت یک پرسشنامه یا فرم را به server فرستاد اما جاوا اسکریپت قدرت ایجاد ارتباط متقابل بین server و client را به اندازه جاوا ندارد.

قابلیت های JavaScript

طراحان صفحات وب می توانند با استفاده از Function ها و Object های آماده و از پیش تعریف شده JavaScript، قابلیت های زیادی را برای صفحات وب خود ایجاد کنند.

برای مثال:

  • می توان با استفاده از کدهای گرافیکی انیمیشن ایجاد کرد و همچنین صفحاتی را طراحی کرد که کاربر به دلخواه قادر به جابجایی یا تغییر تصاویر گرافیکی باشد.
  • فرمهای Client Side ایجاد کند و اطلاعات وارد شده توسط کاربر در فرمها را ارزیابی کند و در صورت وجود هرگونه خطایی در نحوه پر شدن آنها پیغام مناسب را نمایش دهد.
  • با استفاده از جاوا اسکریپت می توان قالب HTML را طوری طراحی کرد که کاربران بتوانند خود اجزای صفحه وب مثل Background رنگ یا سایز لینک یا متن را داشته باشند.
  • Event ها را کنترل کند و با جاوا و Plug-in ها ارتباط داشته باشد.

دستور های مشابه در جاوا اسکریپت و زبان های دیگر

این زبان برنامه نویسی شباهت بسیاری به زبان های سی شارپ C# و سی پلاس پلاس C++ دارد و اینکار برای یادگیری آسان تر در نظر گرفته شده است.

دستور های While , Try..Catch , If , For نمونه هایی از این شباهت ها هستند.

از JavaScript هم به صورت ساخت یافته و هم شی گرا استفاده می شود.

امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد.

داتیس نتورک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *