تجهیزات شبکه, تعاریف شبکه

پچ پنل چیست؟ آشنایی با کاربرد پچ پنل و انواع آن

پچ پنل چیست؟ آشنایی با کاربرد پچ پنل و انواع آن

پچ پنل یا Patch Panel به زبان ساده یک پنل است که از آن برای اتصال استفاده می شود. پچ پنل بین کابل شبکه و تجهیزات شبکه مثل سوئیچ و روتر قرار می گیرد و به‌ جای اینکه کابل‌ ها مستقیم به این تجهیزات متصل شود از طریق این محصول متصل می‌شوند. در ادامه این مقاله شما را پچ پنل بیشتر آشنا می کنیم و ضمن بررسی کاربرد آن در شبکه، انواع Patch Panel را نیز معرفی خواهیم کرد، همراه داتیس نتورک باشید.

پچ پنل چیست؟ آشنایی با کاربرد پچ پنل و انواع آن

پچ پنل چیست؟

پچ پنل قطعه ای مستطیلی شکل است که روی آن تعداد مشخصی (مثلا 24 یا 48) پورت شبکه وجود دارد و داخل رک قرار می گیرد.

متناسب با نیاز سیستم شبکه و تعداد فعلی و آینده کلاینت ها در سیستم، تعداد پچ پنل ها در رک ها متغیر خواهد بود.

متخصصین کابل کشی تمام کابل هایی که به سوکت ها متصل هستند را در یک نقطه در مرکز قرار گیری رک می باشد جمع آوری می کنند، آنها را وارد پچ پنل کرده، شماره گذاری می کنند تا در صورت لزوم هر سوکتی را که میخواهند با یک کابل کوچک شبکه به سوئیچ متصل کنند.

با توجه به مطالب بالا می توان گفت پچ پنل رابطی است برای مرتب کردن و توزیع کابل های شبکه.

کاربرد پچ پنل

از وظایف این قطعه می توان به رابط بودن بین نودها و سوئیچ ها، سهولت در استفاده و زیبا کردن محیط کابل کشی و همچنین جلوگیری از آسیب دیدن کابل ها اشاره کرد ولی وظیفه اصلی پچ پنل این است که بین نقاط انتهایی کابل های شبکه و تجهیزات شبکه از قبیل هاب، روتر، سوئیچ و … قرار می گیرد و به جای این که کابل های شبکه مستقیما به این تجهیزات متصل بشوند، این اتصال از طریق پچ پنل صورت می گیرد.

به عبارتی می توان گفت که یک سر تمامی کابل های کشیده شده شبکه در کل ساختمان در نهایت وارد پچ پنل می شود و ارتباط های شبکه را شکل می دهند.

انواع Patch Panel

پچ پنل های ماژولار:

در این نوع می توان چندین نوع پورت مثلاً UTP، STP و FTP و Cat5 , Cat5e , Cat6 , Cat7 و حتی انواع پورت فیبر نوری مالتی مود و سینگل مود را در کنار هم قرار داد. اگر پورتی به هر عنوان دچار مشکل شود فقط همان کیستون تعویض می شود و نیاز به تعویض کامل Patch Panel نیست. این مدل ها ها در انواع 12 ، 16 ، 24 ، 32 ، 36 و … ساخته می شوند.

پچ پنل های غیرماژولار:

این مدل در انواع Cat5e و Cat6 و با تعداد پورتهای 16 ، 24 ، 36 و 48 پورت بصورت رنگی و مشکی و با زوایای 180 درجه و 45 درجه تولید می شوند.

Patch Panel در ابعاد مختلف و چگالی پورت متفاوت به بازار عرضه می شوند . دقت داشته باشید که patch panel را بایستی متناسب کابل بکار رفته در سیستم انتخاب کنید .

به عنوان مثال اگر کابل شما Cat6 است حتما باید patch panel و کابلهای رابط را متناسب با همین کابل تهیه نمایید زیرا در صورت عدم تطابق ، سیگنال حامل داده را تضعیف خواهد کرد.

نکته 1- مجموعه سه قطعه که از کارت شبکه ایستگاه کاربر شروع و به سوئیچ یا هاب ختم می شود ، جمعا 99 متر طول خواهد داشت ; این اندازه دقیقا متناسب با محدودیت کابل کشی در شبکه اترنت سریع و گیگابیت است.

نکته 2- Patch panel صرفا منحصر به سیمهای مسی نیست بلکه برای فیبر های نوری نیز انواع Patch panel با کانکتورهای متفاوت مثل SC , ST یا MRTJ عرضه شده اند ولی از آنجایی که در اغلب حالات کابل کشی افقی با سیمهای مسی کاملا کفایت می کند و می توان با آنها پهنای باند GHz را برای ایستگاهها فراهم آورد، لذا این نوع از Patch Panel برای کابل کشی افقی فعلا کاربرد کمی دارد.

نکته 3- امروزه برخی شرکتها اقدام به تولید Patch Panel های هوشمند کرده اند .

بدین مضمون که فراتر از یک مجموعه کانکتور عمل می کنند و دارای نمایشگرهای فعال و سیستم مانیتورینگ راه دور برای یکاک پورتها هستند تا اشکالزدایی و مدیریت آن ساده باشد .

طبعا این نوع Patch Panel نیازمند منبع تغذیه خواهد بود و بسیار گرانقیمت است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *