لینوکس

openSUSE چیست؟ آشنایی با لینوکس اپن سوزه

openSUSE چیست؟ آشنایی با لینوکس اپن سوزه

اوپن سوزه یا اپن سوزه یا openSUSE یک توزیع لینوکس است که توسط شرکت SUSE Linux GmbH پشتیبانی می شود. openSUSE به صورت رسمی در سال 1994 منتشر شد. در این مقاله شما را با اپن سوزه بیشتر آشنا خواهیم کرد، همراه داتیس نتورک باشید.

openSUSE چیست؟ آشنایی با لینوکس اپن سوزه

openSUSE چیست؟

اوپن سوزه یا اپن سوزه یک توزیع لینوکس است که توسط شرکت SUSE Linux GmbH پشتیبانی می شود.

openSUSE به صورت رسمی در سال 1994 منتشر شد.

این توزیع لینوکس که درگذشته با نام SUSE Linux و SUSE لینوکس حرفه‌ای شناخته می‌شد.

SUSE Linux Enterprise که برای اهداف تجاری طراحی‌ شده‌ است.

تاریخچه اپن سوزه

پروژه موسوم به openSUSE Project که تحت حمایت سامانه SUSE است و اجزاء روش ارسال داده‌ها بر مبنای سیستم‌عامل SUSE Linux را طراحی می‌کند.

برنامه openSUSE درواقع جایگزین برنامه حرفه‌ای SUSE Linux به‌حساب می‌آید که پروژه openSUSE، یک پورتال وب را برای کاربران مهیا می‌کند.

در این پروژه، در اقدامی مشترک برنامه openSUSE در برای حامیان شرکت توسعه داده می‌شود که این اقدام از طریق Open Build Service, openQA نوشتن اسناد، طراحی کارها و تصاویر گرافیکی، برگزاری جلسه‌های مباحثه در مورد فهرست‌های پستی و ایجاد کانال‌هایی جهت برقراری ارتباط با استفاده از پیام و سرانجام سروسامان دادن به سایت openSUSE از طریق رابط کاربری آن موسم به wiki ممکن خواهد شد.

برنامه openSUSE نوعی شیوه ارسال داده موسوم به Leap را به وجود می‌آورد.

روشی که بر مبنای پایگاه داده‌ای مشترک با(SUSE Linux Enterprise (SLE طراحی‌شده‌است و باعث می‌شود تا روش Leap نسخه‌ای غیرتجاری از سیستم‌عامل محسوب شود.

آن دسته از کاربرانی که خواهان نسخه‌های آزادتر و به‌روزتر نرم‌افزارها هستند، می‌توانند از نسخه موسوم به Tumbleweed بهره ببرند.

این کاربران همچنین می‌توانند از Open Build Service نیز استفاده کنند و افزون بر این انعطاف‌پذیری openSUSE این امکان را به کاربر می‌دهد تا بتوانند صفحه‌های web یا رایانه ذخیره کننده پست‌ها را مدیریت کند.

برنامه openSUSE همچون اکثر شیوه‌های ارسال داده تحت سیستم‌عامل لینوکس شامل رابطه کاربری گرافیکی (GUI) به‌صورت پیش‌فرض و گزینه موسوم به رابطه خط فرمان (command line interface) می‌شود.

کاربرانی که از openSUSE استفاده می‌کنند، ممکن است بخواهند از چندین محیط دسکتاپ همچون GNOME, KDE, Cinnamon, MATE, LXQt, Xfce استفاده کنند.

برنامه openSUSE از چندین بسته نرم‌افزاری در دامنه وسیعی از توسعه منابع باز / نرم‌افزار باز پشتیبانی می‌کند.

این سیستم‌عامل با دامنه گستره‌هایی از سخت‌افزارها سازگاری دارد، آن‌هم سخت‌افزارهایی که بر مبنای مجموعه روش‌های گسترده ارسال داده که شامل رایانه‌های تک‌بعدی بر مبنای ARM طراحی‌شده‌است.

مثال‌های مرتبط با این سیستم‌عامل شامل موارد زیر می‌شود:

Raspberry Pi 3 و Pine64 بر مبنای پلتفرم ARMv8 که عنوان aarch64 را نیز با خود یدک می‌کشد، Banana Pi و BeagleBoard بر مبنای روش ارسال داده موسوم به ARMv7 و سرانجام اولین تکرار Raspberry Pi بر مبنای ARMv6 است.

ویژگی های openSUSE

امکان جستجوی یکجا در تمام مخازن

بی شک سرویس OBS یکی از بهترین سرویس های ساخت بسته های باینری و نگه داری از آنها است.

به وسیله ی این سرویس شما می توانید به تمام مخازن و بسته هایی که تا کنون برای اپن سوزه (و در مواردی سایر دیستروها) به وجود آمده دسترسی داشته باشید.

زحمت اضافه و کم کردن مخازن از دوش شما برداشته شده و شما با یک مخزن عظیم و واحد روبرو هستید.

اگر در اپن سوزه احتیاج به نرم افزاری داشتید فقط کافی است نام بسته را در سایت جستجو کنید تا در تمام مخازن موجود (رسمی و غیر رسمی) به دنبال نرم افزار شما بگردد.

نسخه های مختلف

معمولا یکی از راه های دسته بندی توزیع ها روش انتشار نسخه های جدید است.

تعدادی مانند دبیان اعتقاد به انتشار های طولانی مدت دارند و می گویند «هر وقت آماده شد»، تعدادی مانند آرچ از آخرین نسخه ی نرم افزارها و انتشارهای غلطان استقبال می کنند و تعدادی هم مانند اوبونتو یا فدورا یک روال خاص (مثلا ۶ ماهه) برای انتشارهای خود در نظر گرفته اند.

توزیع اپن سوزه یکی از توزیع هایی است که امکان انتخاب تمام موارد بالا را برای کاربر به وجود آورده.

در openSUSE سه نوع مخزن عادی، با پشتیبانی طولانی مدت (ever green) و غلطان (tumbleweed) وجود دارد که بنا به نیازتان می توانید هر کدام را انتخاب کنید.

در مخازن عادی وقتی که زمان انتشار فرا میرسد برنامه ها به پایداری خوبی رسیده اند و تا ۶ یا ۸ ماه بعدی تنها موارد امنیتی و باگ ها رفع می شوند.

پس از این دوره با انتشار نسخه جدید اپن سوزه، می توانید برای ۸ ماه دیگر همچنان همین مخازن را استفاده کرده و آپدیت های امنیتی دریافت کنید یا می توانید از مخازن نسخه ی جدید استفاده کنید و اسیستم خود را آپگرید کنید یا اگر از مخازن غلطان استفاده کنید خودکار به جدیدترین نرم افزارها می روید.

پس از پایان این ۸ ماه اگر باز هم اصرار داشتید که به نسخه جدید آپگرید نکنید می توانید از مخازن طولانی مدت استفاده کنید و همچنان برای مدتی آپدیت های مهم را دریافت کنید.

البته مخازن tumbleweed کاملا غلطان نیست و تعداد خاصی از برنامه ها مدام به روز می شوند.

آپدیت های کم حجم

یکی دیگر از ویژگی های openSUSE بسته های دلتا هستند.

این ویژگی باعث می شود تا با متدهای خود تنها بخش های جدید یک بسته را دانلود کنید.

با این کار حجم به روز رسانی تعداد زیادی از بسته ها به شدت کاهش یافته و پهنای باند کمتری مصرف می شود.

نصب با یک کلیک

به دنبال ویژگی شماره یک که دسترسی به هر نرم افزاری را از طریق یک مخزن واحد و سراسری امکان پذیر می کرد، ویژگی دیگری به نام one click install وجود دارد که این امکان را به شما می دهد تا پس از یافتن برنامه ی خود بدون احتیاج به باز کردن نصاب بسته و اضافه کردن دستی مخزن، تنها با یک کلیک برنامه را نصب کنید.

این لینک ها حاوی فایل های یک کیلوبایتی هستند که آدرس مخازن مورد نیاز را در خود دارند و پس از دانلود شدن توسط برنامه نصاب باز شده و با اضافه کردن مخازن مورد نیاز شروع به دانلود و نصب برنامه می کنند.

مرکز تنظیمات جامع و کامل

بی شک بزرگترین مزیت اپن سوزه برنامه یاست (YaST) است که نقش کنترل سنتر را بازی می کند.

از طریق این برنامه می توان برای انجام تغییرات سیستمی به جای ادیت کردن فایل های تکست از ابزارهای گرافیکی سر راست و واضحی استفاده کرد.

تنظیماتی برای بوت لودر و گراب، پشتیبانی، تنظیمات هسته، پارتیشن بندی، تنظیمات سخت افزاری، شبکه بندی، فایروال و … که در سایر توزیع ها به سختی انجام می شوند در اپن سوزه به راحتی آب خوردن قابل تغییر هستند.

خبر خوب اینکه ظاهرا قرار است در نسخه ی جدید openSUSE پس از مدتها این برنامه بازنویسی شود و تغییرات زیادی را به خود ببیند.

مطالب مرتبط

1 نظر در “openSUSE چیست؟ آشنایی با لینوکس اپن سوزه

  1. میلاد گفت:

    با سلام من یه usb بوتیبل ساختم اما قبل ورود به صفحه نصب و انتخاب زبان و… یه پیغام روی مانیتور ظاهر میشه:
    Not Optimum mode : Recommended 1366*768
    و وقتی وارد صفحه نصب میشه صقحه کاملا معلوم نیست.
    لطفا راهنمایی ام کنید چیکار کنم
    با تشکر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *