تعاریف شبکه

تفاوت سرور با کامپیوتر و کلاینت چیست؟

تفاوت سرور با کامپیوتر و کلاینت چیست؟

در این مقاله قصد داریم تفاوت سرور با کامپیوتر معمولی (پی سی یا PC) را بررسی کنیم و با مقایسه فرق سرور و کلاینت به یک جمع بندی در این موضوع برسیم، همراه داتیس نتورک باشید.

تفاوت سرور با کامپیوتر و کلاینت چیست؟

تفاوت سرور و کامپیوتر معمولی

سرور و کامپیوتر معمولی یا PC تفاوت های بسیاری دارند که در اینجا برخی از آن ها را برای شما بیان خواهیم کرد:

سرویس دهی مداوم و پیوسته

یکی از بزرگترین محاسن سرور ها نسبت به کامپیوتر های شخصی و معمولی قابلیت و توانمندی آنها برای روشن ماندن مداوم سیستم است.

البته نه برای چند روز، بلکه برای چندین ماه.

باید در نظر داشت که شرایط خاصی نیز برای نگهداری سرور ها وجود دارد از جمله متعادل بودن حرارت محیط.

اما در کل سیستمی نیز در سرور ها تعبیه شده است که در مواقع ضروری و البته به صورت خودکار عملیات خنک کردن را انجام می دهد.

هماهنگی و سازگاری قطعات داخل سرور با یکدیگر

برای اینکه تمام قطعات داخل یک سرور با یکدیگر سازگاری کامل داشته باشند، توسط سازندگان تست های مختلف و سنگینی را پشت سر می گذارند و خب قطعا چنین چیزی را در کامپیوتر های معمولی نخواهیم دید.

زیرا هر قطعه ممکن است برای شرکت مختلفی باشد. هرچند که پیش میاید کارت گرافیک یک شرکت خاص با مادربردی از همان شرکت نیز باهم سازگار نباشند.

CPU مخصوص سرور

قاعدتا نمی توان پردازنده های سرور را با یک کامپیوتر معمولی مقایسه کرد. اگر پردازنده هایی همرده از یک سرور و یک کامپیوتر را باهم مقایسه کنید، قطعاً قدرت و سرعت پردازش پردازنده ی سرور را حس خواهید کرد.

این اتفاق به دلیل تفاوت وظایف سرور ها و کامپیوتر هاست.

رم های مخصوص به سرور

RAM هایی که قابلیت تصحیح خطا را دارند. این قابلیت به محافظت از اطلاعات رم در هنگام پردازش ها کمک شایانی می کند که قطعاً نیازی اساسی برای سرور ها به حساب میاید.

قدرت کارت های شبکه

این درگاه ها با درگاه کامپیوتر های معمولی کاملاً متفاوت هستند.

سرعت و حجم بالای انتقال این کارت های شبکه نسبت به خانواده ی کامپیوتر های معمولی، زمانی حس می شود که آنقدر حجم اطلاعات زیاد شده است که CPU مجبور است پردازش های متعددی را انجام دهد.

دقیقاً همین جاست که قدرت این کارت های خاص نمایش داده می شود و CPU را از پردازش های زیاد، آزاد می کنند.

قابلیت Hot Plug

این قابلیت یکی از متفاوت ترین کارایی های سرور است.

صرفه جویی در زمان، از دست ندادن شبکه و نصب و جابجایی سخت افزار های مورد نظر از جمله هارد و پاور نتیجه ی همین قابلیت است.

Hot Plug یعنی اینکه می توان سخت افزاری مثل هارد را بدون خاموش کردن سیستم، از آن جدا یا به آن متصل کرد.

RAID کردن

در یک جمله می توان گفت RAID کردن یعنی محافظت از اطلاعات هارد ها.

سرور ها قابلیت اتصال چندین هارد را دارند که اگر این هارد ها با هم RAID شده باشند میتوان گفت هارد ها دیگر جدا از هم نیستند.

یعنی اگر هاردی در زمان انجام کار دچار خرابی شود شما اطلاعات آن را از دست نخواهید داد، بلکه این اطلاعات روی هارد های دیگر وجود دارند و بدون هیچ مشکلی سیستم به کار خود ادامه خواهد داد.

زیرا اطلاعات به صورت موازی در هارد های دیگر نیز نوشته می شوند.

کنترل یا مدیریت داخلی

سرورها دارای یک کنترل کننده ی داخلی برای اخطار به مدیر شبکه هستند که در شرایط بروز خطا و اتصال و دسترسی از راه دور، این اخطار دادن رخ می دهد.

برخی از امکانات این سیستم :
  • امکان مانیتورینگ برای اطلاع از سلامت داخلی دستگاه و امکان هشدار هنگام بروز خطا و اشکال، بدون نیاز به وجود سیستم‌ عامل.
  • این امکان همواره در سیستم فعالیت دارد و تمامی اطلاعات سلامت در آن ذخیره می شوند تا در هنگام گرفتن گزارش بتوان به آنها دسترسی داشت.
  • امکان آماده سازی و راه اندازی یک سیستم بدون نیاز به Smart Start CD و به روز رسانی Firmware
  • قابلیت دسترسی به سرور و مدیریت آن از طریق تلفن همراه

سرور و کلاینت چه تفاوتی باهم دارند؟

اکنون که با تفاوت های سرور و کامپیوتر معمولی آشنا شدیم بهتر می توانیم به مقایسه دو مفهوم کلاینت و سرور بپردازیم:

کلاینت چیست؟

عموما کلاینت به کامپیوتری گفته می شود که تقاضایی را از یک سرور دارد.

کلاینت در لغت نامه به معنای مشتری می باشد و مشتری کسی است که تقاضای خدماتی را از سوی فروشنده ای دارد.

یک سرور می تواند در آن واحد به چندین کلاینت یا بازدید کننده خدمات رسانی کند، اين در حالي است كه در فناوری اطلاعات سرور برنامه ی کامپیوتری است که خدمات گوناگونی را به برنامه های کامپیوتری دیگر و یا کاربرانش (در همان سیستم یا سیستم دیگر) ارائه می دهد .

در تعریف عملی تر، سرور یک کامپیوتر متصل به شبکه است که بر خلاف سایر کامپیوتر ها برای چند منظور متفاوت ساخته شده است.

تفاوت کلی server و Client

همانطور كه در بالا اشاره شد، مفهوم سرور و كلاينت در ابتدا با گستردگي كه در حال حاضر وجود دارد مطرح نبود و با ظهور شبكه در علم كامپيوتر اين عبارت نيز وارد دنياي كامپيوتر شد و روز به روز بر گستردگي و مفهوم آن افزوده گرديد .

امروزه اين مفهوم را از جنبه هاي مختلفي مي توان بررسي و مقايسه نمود كه در اينجا سعي شده است به دو جنبه اساسي و كاربردي اشاره و تفاوت هاي بين سرور و كلاينت را بيان نمائيم.

تفاوت server و Client از نظر شبكه

تفاوت بین این دو شبکه بسیار واضح و بزرگ است اگرچه تفاوت ها را از نظر فیزیکی نمی توانیم ببینیم اما می توانیم از نظر logically آنها را بدرستی از هم تشخیص دهیم.

Peer to Peer Network:

در این نوع شبکه هیچگونه centralized authority بین کامپیوتر های شبکه نمی توانیم ببینیم در واقع هیچ نوع مرکزیت بین آنها وجود ندارد.

اگر یک کاربر بخواهد به منابع کامپیوتر دیگر دسترسی پیدا کند سیستم امنیتی کامپیوتر مقصد (کامپیوتری که منابع درخواست شده را در خودش دارد) بررسی می کند که آیا کامپیوتر درخواست دهنده اجازه دسترسی به منابع را دارد یا خیر.

هر کامپیوتر در این نوع شبکه می تواند هم client باشد هم سرور. هر کاربر می بایست local back up را خودش بگیرد، ملاحظات امنیتی بسیار بسیار اندک است و کامپیوتر های محدودی هم در بر می گیرد.

Client/Server Network:

بر خلاف شبکه peer to peer این نوع شبکه سیستم عاملی را استفاده می کند که برای این کار تخصص یافته است تا اطلاعات شبکه را از یک منطقه مرکزی یا centralized point مدیریت کند که این منطقه مرکزی همان سرور است .

client ها از سرور تقاضای اطلاعات می کنند و سرور است که با دادن اطلاعات یا دسترسی به منابع به آنها پاسخ می دهد. شبکه های client/server نسبت به peer to peer مزایای مشخصی دارند و در یک کلام شبکه ای بسیار بسیار سازماندهی تر شده می باشند .

بسیار آسان تر خواهد بود که فایل ها و منابع را پیدا کنیم چون آنها بر روی سرور ذخیره شده اند و از امنیت بسیار بالایی برخوردارند همه username و passwords ها در یک database یکسان که همان سرور است ذخیره می شوند و کاربران نمی توانند از سرور بعنوان workstation استفاده کنند بنابراین در نهایت واضح است که شبکه client /server کارایی بسیار بهتری دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *