برنامه نویسی

Node.js چیست؟ نود جی اس چه کاربردی دارد؟

Node.js نود جی اس

Node.js (نود جی اس) یک محیط Runtime جاوا اسکریپت متن باز و رایگان و کراس پلتفرم (cross-platform) برای اجرای کد های جاوا اسکریپت خارج از مرورگر است که در این مقاله داتیس نتورک مفصل شما را با مفهوم Node.js آشنا می کنیم، همرا ما باشید.

Node.js چیست

تا قبل از ارائه Node Js جاوا اسکریپت یک زبان سمت کلاینت بود.

نودجی‌اس یک محیط سمت سرور برای اجرای کدهای JavaScript است، در حقیقت، Node.js در نتیجه تلاش‌های دولوپرهای زبان جاوا اسکریپت برای توسعه محیطی به وجود آمد که دولوپرها بتوانند کدهای جاوااسکریپت خود را علاوه بر داخل مرورگر، در سمت سرور نیز در قالب یک اپلیکیشن مستقل اجرا کنند.

بر اساس تعریف ارائه‌شده در وب‌سایت رسمی Node.js:

node js یک محیط اجرای جاوا اسکریپتی است که روی موتور اجرای کد جاوا اسکریپت مرورگر کروم تحت عنوان V8 ساخته شده است.

هدف این پلتفرم این است که سرعت اجرای برنامه تحت وب یا شبکه را افزایش دهد و فشار زیاد سرور را در زمان های افزایش بازدید کم کند.

Node.js در سال ۲۰۰۹ معرفی شده است. پلتفرم Node.js محدود به هیچ مرورگری نیست و قابلیت اجرا شدن در انواع سیستم‌عامل‌های ویندوز، لینوکس و مک را داراست.

Node.js زمانی متولد شد که توسعه‌دهندگان اصلی جاوا اسکریپت آن را از چیزی که می‌توانست روی مرورگر اجرا شود، به حالتی بسط دادند که بتواند به صورت یک اپلیکیشن مستقل روی رایانه اجرا شود.

اینک ما می‌توانیم کارهای بسیار بیشتری با جاوا اسکریپت انجام دهیم و هدفمان صرفاً ایجاد تعامل‌پذیری در وب‌سایت‌ها نیست.

جاوا اسکریپت در حال حاضر ظرفیت انجام کارهایی را یافته است که زبان‌های اسکریپت‌نویسی دیگر مانند پایتون نیز می‌توانند انجام دهند.

هم جاوا اسکریپت مرورگر و هم Node.js روی موتور زمان اجرای V8 اجرا می‌شوند.

این موتور کد جاوا اسکریپت را گرفته و آن را به کد سریع برای ماشین تبدیل می‌کند. کد ماشین کد سطح پایینی است که رایانه می‌تواند بدون نیاز به تفسیر کردن اجرا کند.

Node.js چه کاربردی دارد؟

نودجی‌اس در مقایسه با PHP و Ruby سریع تر است.

از امنیت بیشتر در مقابل بار اضافی اعمال شده به سرور برخوردار است، به خصوص در زمان وقوع حمله‌های DDOS که بقیه نرم‌افزارهای سرور مانند SSH قابل دسترسی و پاسخ دهنده باقی می‌مانند.

بیشترین موارد استفاده از نودجی‌اس مربوط به نوشتن API است، که باعث می شود توسعه دهنده های سمت کلاینت بتوانند به اطلاعات دسترسی داشته و از آن‌ها استفاده کنند.

پایین بودن زمان پاسخگویی در Node.js : Node.js یک پلتفرم single-threaded و asynchronous است. هیچ کدام از پردازش های مرتبط با I/O سایر پردازش ها را متوقف نمیکند.

این به معنای آن است که شما می‌توانید در یک زمان هم از روی دیسک یک فایل را بخوانید هم یک ایمیل بفرستید و هم بر روی پایگاه داده Query بزنید.

بسیاری از وب‌سرورها بر مبنای تکنیک Threading کار می‌کنند یعنی برای هر درخواست (request)، یک thread ایجاد می‌کند و به تبع آن بخشی از رم (مثلا ۱ مگابایت) از RAM سرور اشغال می‌شود و این کار تا جایی که RAM سرور اجازه دهد ادامه می‌یابد. تکنیک Threading برای کارهایی که نیاز به تعداد بالایی کانکشن هم‌زمان دارند، مناسب نیست.

اما در Node.js هر کدام از درخواست هایی که به وب سرویس میرسند یک Process جدید Node.js ایجاد نمی کنند، بجای آن در اغلب اوقات فقط و فقط یک Process مربوط به Node.js در حال اجرا است که به ارتباطات و درخواست‌ها گوش می دهد.

کدهای جاوااسکریپت در Thread اصلی و عملکردهای مرتبط با I/O در Thread های دیگری اجرا می‌شوند.

ماشین مجازی (Google V8) در Node.js که کدهای جاوا اسکریپت را اجرا میکند دارای ویژگی کامپایل در زمان اجرا می باشد. وقتی این ماشین مجازی کدهای جاوا اسکریپت را می‌گیرد در زمان اجرا آنها را به کدهایی نزدیک به کدهای زبان ماشین کامپایل می‌کند.

این کار باعث می‌شود توابعی که به دفعات صدا زده می‌شوند با تبدیل شدن به کدهای شبیه کد ماشین به طور قابل ملاحظه‌ای سرعت اجرای کدها را بهبود دهد.

دلیل آخر استفاده از Node.js جامعه بزرگ برنامه نویس‌های آن و وجود کتابخانه‌های open source زیاد آن است. در اغلب مواردی که شما نیاز خواهید داشت، کتابخانه از قبل تعریف شده ای وجود دارد که می توانید از آن استفاده کنید و نیاز نیست برای خیلی از اصول اولیه و مفاهیم پایه‌ای خودتون کد نویسی کنید.

بانک اطلاعاتی نود جی اس

MongoDB محبوب‌ترین انتخاب در بین توسعه‌دهندگان مختلف نود جی‌ اس است، اما به نظر می‌رسد که جایگاه دوم از آن بانک‌های اطلاعاتی Redis، PostgreSQL و MySQL باشد.

معایب Node.js

nodejs هم معایب خاص خودش را دارد. سیستم‌های نوشته شده با Node JS شدیدا وابسته به برنامه نویس خود هستند چون به دلیل نداشتن یک کتابخانه استاندارد برای JavaScript از استانداردهای پراکنده‌ای برای نوشتن سورس کدها استفاده می‌شود.

یک مشکل دیگر این است که هنوز nodejs نسبتا جدید است و در واقع هنوز مراحل ابتدایی خود را پشت سر می گذارد.

Nodejs به آسانی در تمام پلتفرم ها موجود نیست و بیشتر هاست های اشتراکی از آن پشتیبانی نمی کنند و این موضوع در زمانیکه موضوع بودجه مطرح باشد، مشکل ایجاد می کند، اما به آسانی قابل راه اندازی روی سرور یا vps است .

در مجموع باید بگوییم Node.js در آینده‌ای نه چندان دور به یکی از زبان‌های مهم توسعه کسب‌وکار تبدیل خواهد شد.

مزایا Node.js

  • پاسخگوی تعداد زیادی کاربر و بسیار سریع
  • پایین بودن زمان پاسخگویی در Node.js
  • خطایابی بسیار ساده و سریع در این تکنولوژی
  • جامعه کاربری بزرگ
  • متن باز بودن
  • سازگاری با سیستم عامل های مختلف لینوکس، ویندوز، مک
  • پشتیبانی از Caching

منبع :

  1. سایت رسمی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *