ارز های دیجیتال, بورس, فارکس

نظریه داو چیست؟ بررسی تئوری Dow Theory به زبان ساده!

نظریه داو چیست؟ بررسی تئوری Dow Theory به زبان ساده!

نظریه داو یا تئوری Dow Theory توسط چارلز هنری داو (Charles Henry Dow) ارائه شده و به زبان ساده پایه تحلیل تکنیکال است که در این مقاله قصد داریم به بررسی نظریه داو جونز بپردازیم، در ادامه همراه داتیس نتورک باشید.

نظریه داو چیست؟ بررسی تئوری Dow Theory به زبان ساده!

نظریه داو چیست؟

نظریه داو یا تئوری Dow Theory توسط چارلز هنری داو (Charles Henry Dow) ارائه شده و به زبان ساده پایه تحلیل تکنیکال است و اعتقاد دارد که کل بازار های مالی از مجموعه قوانین و الگو هایی تکرار شونده پیروی می‌ کنند.

در سال 1882 آقای Charles Henry Dow به همراه Edward Jones شرکت Dow Jones را تاسیس کردند. در آن سال‌ها چارلز داو دیدگاه هایش را در قالب مقاله در جورنال وال استریت ارایه می کرد و امروزه پس از گذشت بیش از یک قرن اغلب تحلیل‌گران بازار سرمایه اعتقاد دارند که پایه آنچه امروزه به عنوان تحلیل تکنیکال شناخته می شود؛ در واقع همان تئوری هایی است که در آن سال‌ها توسط آقای Dow ارایه شده‌اند و به نظریه داو معروف است.

آقای Dow در دوران زندگی خود موفق به انتشار نظریه خود نشد و پس از مرگش، آقای ویلیام همیلتون راه او را ادامه داد. در نهایت در سال 1932 بود که شخصی به نام رابرت ریا (Robert Rhea) مقاله ها و نوشته های او را گردآوری و در قالب نظریه داو منتشر کرد.

به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، Dow Theory پایه روشی است که امروزه پس از سال‌ها تغییر و توسعه، با نام تحلیل تکنیکال یا فنی می‌شناسیم.

تئوری داو 6 اصل دارد

اصل 1: مارکت از مجموعه‌ی اخبار و عوامل بیرونی تاثیر می گیرد.

عوامل بیرونی (مثل اخبار اقتصادی، قیمت شاخص‌ های مختلف، گزارش سود و ضرر شرکت های بزرگ و یا حتی احساسات سرمایه‌ گذارها و معامله گران) روی قیمت سهام و ارز ها و دارایی‌ های مختلف در همه‌ی بازارها تاثیر می گذارند.

اصل 2: در بازار 3 نوع روند (Primary trend و Secondary trends و Minor trends) اتفاق می‌افتد.

Primary trend و Secondary trends و Minor trends

طبق اصل 2 نظریه آقای داو، حرکت قیمت در مارکت، بر اساس روند یا ترند پیش می‌ رود و این ترندها می‌ توانند 3 نوع مختلف داشته باشند:

  1. Primary trend: روند اولیه یا روند اصلی همان حرکت اصلی بازار است. این ترند مشخص می‌کند که بازار در بلند مدت به کدام سمت حرکت خواهد کرد و اصولا سال‌ ها به طول می‌ انجامد.
  2. Secondary trends: روندهای ثانویه یا ترند های اصلاحی را می‌توان حرکت‌ هایی اصلاحی برای روند‌ های Primary در نظر گرفت، زیرا در خلاف جهت آن‌ ها شکل می‌ گیرند.
  3. Minor trends:‌ منظور از روندهای جزئی، همان نوسان‌ های روزانه در قیمت دارایی‌ هاست. البته این روندها هم می‌توانند تا هفته‌ها طول بکشند ولی جهت آن‌ها همواره در جهت روند Primary خواهد بود.

اصل 3: هر Primary trend شامل سه مرحله است.

نظریه داو

اصل سوم نظریه داو می‌گوید که هر Primary trend در 3 مرحله اتفاق می‌افتد:

  1. Accumulation: به معنی مرحله جمع‌ آوری است، نخستین فاز یک روند Primary، همیشه با Accumulation شروع می‌ شود. به این معنی است که سرمایه‌دار های بزرگ در یک قیمت خاص تصمیم به خرید یا فروش کلی یک سهم یا دارایی یا ارز می‌ گیرد. جالب است که این حرکت، همیشه در خلاف جهت پیش‌ بینی اغلب فعالان مارکت اتفاق می‌افتد.
  2. Public participation: این مرحله با نام مشارکت عمومی شناخته می شود. پس از آغاز حرکت قیمت در جهت ترند جدید، احساسات مثبتی در بازار شکل می‌گیرد که منجر به ورود افراد بیشتر و عموم مردم در جهت روند فعلی می‌شود. این اتفاق موجب حرکت سریع‌ تر قیمت به‌سمت بالا یا پایین (مطابق روند Primary) خواهد شد.
  3. Excess or Panic: مرحله زیاده‌روی یا ترس این همان مرحله‌ ای است که برخی افراد حس می‌ کنند از بازار جا مانده‌اند و در محدوده‌ای که قیمت بیش از حد بالا/پایین رفته، وارد معامله می‌شوند. بی‌خبر از آنکه اینجا، همان‌ نقطه ای است که حرفه‌ای‌ ها به فکر سیو سود و خروج از بازار هستند.

اصل 4: شاخص‌ های مختلف یکدیگر را تایید می‌کنند.

طبق اصل چهارم،‌ روند بازار باید توسط شاخص‌ های مختلف تایید شود. بنابراین نمی‌ توان روند کلی یک بازار را صعودی یا نزولی دانست، در حالی که سایر شاخص‌ ها هنوز صعودی یا نزولی نشده‌ اند. به عنوان مثال زمانی که شاخص کل بورس در مرداد 1399 قرمز شد نباید انتظار داشته باشید شاخص هم وزن وضعیت صعودی به خود بگیرند و در نهایت شاخص ها یکدیگر را تایید می کنند.

اصل 5: روندها توسط حجم معاملات (Volume) تایید می شوند.

نظریه داو یا تئوری Dow Theory

روند بازار باید توسط حجم معاملات یا همان Volume پشتیبانی شود. به این صورت که اگر در یک روند صعودی باشیم، با افزایش قیمت باید حجم معاملات نیز افزایش پیدا کند یا اگر روند فعلی نزولی است، با کاهش قیمت، باز هم باید حجم معاملات افزایش پیدا کند. یعنی افزایش حجم به عنوان یک عامل تایید کننده‌ برای روند فعلی است.

اصل 6: ترندها تا زمانی که سیگنال برگشت دیده نشده، ادامه‌ دار هستند.

و اما اصل ششم نظریه داو می گوید که حتی با وجود نوسانات، روند فعلی بازار تا زمانی که یک اتفاق یا الگوی واضح و پرقدرت بازگشتی رخ دهد، ادامه‌ دار خواهد بود.

امیدواریم مقاله آشنایی با نظریه داو یا تئوری Dow Theory برای شما عزیزان مفید بوده باشد.

داتیس نتورک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *