بورس

تغییرات بیش از 20 و 50 درصدی قیمت به چه معناست؟ قانون نوسان 20 و 50 درصد قیمت بورس

رابطه حجم مبنا و صف خرید چیست؟

تغییرات بيش از 20 و 50 درصدی قيمت یعنی چه؟ حتما در بازار بورس با پیغام توقف نماد به علت تغييرات بيش از 50 درصدی قيمت یا وقفه به دلیل تغییر 20 درصد قیمت مواجه شده اید، در این مقاله قصد داریم شما را با این مفهوم بیشتر آشنا کنیم، همراه داتیس نتورک باشید.

تغييرات بيش از 20 و 50 درصدی قيمت به چه معناست؟

تغييرات بيش از 20 و 50 درصدی قيمت

اگر در بازار بورس فعالیت کرده باشید حتما حداقل یکبار با پیاغام ناظر مبنی تغییرات درصدی قیمت مواجه شده اید.

پیغام هایی که ممکن است با آن مواجه شده باشید:

  • توقف نماد x به علت تغييرات بيش از 50 درصدی قيمت
  • توقف نماد x به علت تغييرات بيش از 20 درصدی قيمت

این وقفه در معاملات نماد به دلیل تغییرات مشخص قیمتی به دلیل یک قانون در بازار بورس ایران است که هم اکنون شما را با آن آشنا خواهیم کرد.

قانون نوسان 50 درصدی بورس چیست؟

طبق ماده 17 مکرر 1 دستور العمل اجرایی نحوه انجام معاملات در بورس اوراق بهادار تهران، در صورتی که قیمت پایانی سهم طی 15 روز معاملاتی متوالی، در دامنه عادی نوسان قیمت (۵- درصد تا ۵+ درصد) بیش از ۵۰ درصد افزایش یا کاهش داشته باشد، سازمان بورس موظف است، در اولین زمان ممکن از لحاظ فنی، نماد معاماتی را متوقف کرده ( توقف ۵۰ درصد در بورس ) و از ناشر درخواست برگزاری کنفرانس اطلاع رسانی نماید.

نماد معاملاتی حداکثر 2 روز کاری پس از توقف نماد معاملاتی با محدودیت دامنه نوسان بازگشایی خواهد شد.

در قانون تغییرات 50 درصدی ، بازگشایی نماد معاملاتی از طریق حراج ناپیوسته ۳۰ دقیقه ای با اعمال یک مرحله پیش گشایش، شروع و پس از این مرحله، معاملات از طریق حراج پیوسته در زمان باقیمانده تا پایان جلسه معاملاتی و در دامنه نوسان مجاز روزانه قیمت انجام می شود.

قیمت مرجع در دوره حراج پیوسته، قیمت کشف شده از طریق حراج ناپیوسته است.

در صورتی که در دوره حراج ناپیوسته معامله ای صورت نپذیرد، یا معاملات انجام شده در دوره حراج ناپیوسته توسط سازمان بورس اوراق بهادار تهران تایید نگردد، به تشخیص بورس و پس از اطلاع رسانی، حراج ناپیوسته برای یک بار دیگر در همان جلسه معاملاتی یا در ۹۰ دقیقه ابتدایی جلسه معاملاتی بعد قابل تکرار است.

به هر ترتیب در صورت عدم کشف قیمت، آخرین قیمت پایانی نماد معاملاتی، قیمت مرجع در دوره حراج پیوسته خواهد بود.

نکات مهم :

در رابطه با قانون توقف تغییرات بیش از 50 درصد ، ذکر چند نکته حائز اهمیت می باشد:

۱- ناشر پذیرفته شده در بورس، موظف است اطلاعات حاصل از کنفرانس اطلاع رسانی را با رعایت ضوابط دستورالعمل اجرایی افشا اطلاعات شرکت های ثبت شده نزد سازمان و حداکثر ۲ روز کاری پس از توقف نماد معاملاتی افشا نماید.

۲- در صورتی که ناشر پذیرفته شده کنفرانس اطلاع رسانی برگزار ننماید یا اطلاعات کنفرانس اطلاع رسانی را منتشر نکند، سازمان بورس موظف است این موضوع را به عموم اطلاع رسانی کند. لازم به ذکر است که مسئولیت ارائه و افشای اطلاعات بر عهده مدیران شرکت (هیئت مدیره و مدیر عامل) بوده و واگذاری آن به سایر اشخاص موجب رفع مسئولیت آن ها نمی شود.

۳- همزمان با توقف نماد معاملاتی، معاملات کلیه اوراق بهادار مرتبط با آن نماد (حق تقدم سهام و اوراق مشتقه) متوقف می شود.

۴- در این قانون، تغییران قیمت (نوسان ۵۰ درصدی) و همچنین تعداد روزهای معاملاتی (۱۵ روز معاملاتی متوالی) توسط هیئت مدیره سازمان بورس قابل بازنگری است و در صورت بازنگری، حداقل ۵ روز کاری قبل از اجرا توسط بورس به اطلاع فعالان بازار سرمایه رسانده خوادهد شد.

۵- در صورتی که در زمان توقف، ناشر اطلاعات با اهمیت منتشر کند، دامنه نوسان در زمان بازگشایی متناسب با طبقه اطلاعات با اهمیت منتشر شده (گروه الف یا ب) خواهد بود.

قانون تغییرات 20 درصدی بورس چیست؟

طبق ماده 17 مکرر دستور العمل اجرایی نحوه انجام معاملات در بورس اوراق بهادار تهران، در صورتی که قیمت پایانی نماد شرکتی طی 5 روز معاملاتی متوالی، در دامنه عادی نوسان قیمت (5- درصد تا 5+ درصد) بیش از 20 درصد افزایش یا کاهش داشته باشد، سازمان بورس موظف است، در اولین زمان ممکن از لحاظ فنی، نماد معاملاتی را به مدت 60 دقیقه در وضعیت سفارش گیری نگه داشته و سپس انجام معاملات را آغاز نماید.

نکات مهم : 

در رابطه با توقف نماد معاملاتی به دلیل قانون نوسان 20 درصد بورس ذکر چند نکته حائز اهمیت می باشد :

1- در این قانون، تغییران قیمت (نوسان 20 درصدی) و همچنین تعداد روزهای معاملاتی (5 روز معاملاتی متوالی) توسط هیئت مدیره سازمان بورس قابل بازنگری است و در صورت بازنگری، حداقل 5 روز کاری قبل از اجرا توسط سازمان بورس به اطلاع فعالان بازار سرمایه رسانده می شود.

2- در صورت ایجاد وقفه معاملاتی در 60 دقیقه پایانی جلسه معاملاتی، آغاز معاملات نماد در شروع جلسه معاملاتی بعد صورت خواهد گرفت.

پس از وقفه معاملاتی، قیمت پایانی به قیمت پایانی در روز وقفه معاملاتی تغییر خواهد یافت.

در صورت توقف نماد معاملاتی به دلیل قانون نوسان 20 درصد بورس، افشای اطلاعیه شفاف سازی در خصوص نوسان قیمت توسط ناشر (شرکت) به صورت اختیاری می باشد.

اما اگر در مدت زمان 60 دقیقه ای وقفه معاملاتی، شرکت اطلاعات با اهمیت منتشر کند، مطابق با ماده 16 مکرر با آن رفتار خواهد شد.

توقف و بازگشایی بعد از تغییرات درصدی

طبق این ماده، نماد معاملاتی به صورت خودکار بلافاصله پس از ارسال اطلاعات با اهمیت به صورت زیر متوقف و بازگشایی می شود :

1- اگر افشای اطلاعات با اهمیت شرکت در گروه الف قرار داشته باشد، نماد معاملاتی به طور خودکار متوقف شده و در اولین روز معاملاتی بعد بازگشایی خواهد شد.

2- اگر افشای اطلاعات با اهمیت شرکت در گروه ب قرار داشته باشد، در صورتی که اطلاعات با اهمیت تا 90 دقیقه قبل از پایان جلسه معاملاتی ارسال شود، نماد معاملاتی به طور خودکار، به مدت 60 دقیقه متوقف و بعد از آن بازگشایی می شود اما اگر افشای اطلاعات با اهمیت در 90 دقیقه پایانی جلسه معاملاتی ارسال شود، نماد معاملاتی به طور خودکار متوقف شده و در جلسه معاملاتی بعد بازگشایی خواهد شد.

در صورتی که اطلاعات با اهمیت افشا شده توسط شرکت، در گروه الف قرار داشته باشد، حراج ناپیوسته بدون دامنه نوسان قیمت و در صورتی که در گروه ب قرار داشته باشد، حراج ناپیوسته با محدودیت دامنه نوسان انجام می گیرد.

در صورتی که بازگشایی نماد بدون محدودیت دامنه نوسان صورت گیرد، حجم مبنا برابر 1 در نظر گرفته می شود.

امیدواریم مقاله آشنایی با نوسان قیمت 20 و 50 درصد قیمت در بورس برای شما مفید بوده باشد.

داتیس نتورک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *