امنیت شبکه, تعاریف شبکه

VPN (وی پی ان) چیست و چه کاربردی دارد؟

VPN (وی پی ان) چیست و چه کاربردی دارد؟

VPN (وی پی ان) یکی از مهم ترین مفاهیم امنیتی در شبکه های کامپیوتری است که معنای لغوی آن شبکه خصوصی مجازی است و کلمه VPN مخفف Virtual private network است. در این مقاله داتیس نتورک با VPN آشنا خواهید شد.

VPN (وی پی ان) چیست و چه کاربردی دارد؟

VPN چیست؟

در تعریفی ساده می توانیم اینگونه بگوییم که وی پی ان به جای اینکه شما را به یک فضای نا امن و شلوغ در اینترنت متصل کند شما را به یک شبکه خصوصی از اینترنت انتقال میدهد گه تنها به خودتان اختصاص دارد. وی پی ان ها به این صورت هستند که مکان یابی شما را با توجه به آی پی به جای وصل می کنند که اصلا به شما تعلق نداشته است. پس با توجه به این مورد می توانیم بگوییم که شما با استفاده کردن از VPN می توانید امنیت خودتان را در فضای اینترنت به وجود بیاورید.

یکی از کاربردهای که وی پی ان ها دارند ، ریموت کردن کارمندان یک کمپانی به شبکه خصوصی اداره بوده است که حتی می توانند به صورت فیزیکی در آن اداره نباشند.

وی پی ان (VPN) مخفف عبارت شبکه خصوصی مجازی (Virtual Private Network) بوده که یک روش امنیتی محبوب در اینترنت است. حروف اختصاری، بیانگر روشی است که به وسیله آن یک لایه امنیتی به شبکه‌های خصوصی و عمومی افزوده می‌شود.

بنابرین وی پی ان، یک راهکار امن و محرمانه در اینترنت است که به کاربران (اشخاص، سازمان‌ها یا مشاغل) اجازه می‌دهد، در جایی که نیاز به ارسال و دریافت امن و محرمانه‌ی اطلاعات دارند، از آن استفاده کنند.

این بدان معناست که شما می‌توانید کانال امنی برای ارتباط با کمپانی خود بسازید و از امکانات محرمانه سیستم داخلی لذت ببرید. همچنین می‌توانید به گشت و گذار محرمانه در فضای آنلاین بپردازید و به محتواهایی که در حالت عادی به آن دسترسی ندارید (مثلا بی بی سی آی پلیر) دسترسی پیدا کنید.

تمام ترافیکی که از طریق وی پی ان عبور می‌کند، به لحاظ تئوری، قابل مشاهده و دستکاری توسط افراد دیگر نیست؛ از این رو استفاده از وی پی ان، تبدیل به سریع‌ترین روشی شده که می‌توان با استفاده از آن به صورت محرمانه از اینترنت استفاده کرد (البته بعضا نه به طور ناشناس!).

توجه داشته باشید، استفاده از وی پی ان، ضعیف‌ترین حلقه زنجیر حفظ امنیت در اینترنت است، بنابرین در صورتی که دستگاه شما توسط بدافزار آلوده شده باشد، استفاده از وی پی ان مانع جاسوسی از شما نمی‌شود (هرچند یک آنتی ویروس خوب می‌تواند این کار را انجام دهد).

اگر در هنگام استفاده از تکنولوژی و اینترنت، تنها یک نگرانی وجود داشته باشد، آن حفظ حریم شخصی است. با استفاده از وی پی ان ، از دسترسی ارائه‌دهنده‌ی خدمات اینترنتی و دولت به تاریخچه‌ استفاده خود از اینترنت، جلوگیری می‌کنید.

وی پی ان همچنین به عنوان یک ابزار برای حرکت‌های مبتنی بر آزادی بیان مطرح شده است. شما به وسیله وی پی ان می‌توانید از سانسوری که توسط سازمان‌ها یا دیگران بر شما تحمیل می‌شوید، جلوگیری کنید؛ به عنوان مثال، در صورتی‌که از مطالبی بازدید می‌کنید که برخلاف اصول کارفرمای شما باشد نیازی به نگرانی از فهمیدن این موضوع توسط آن نخواهید داشت.

مردم از طریق تکنولوژی وی پی ان قادر خواهند بود تا مکان جغرافیایی اتصال خود به اینترنت را تغییر دهند. در نتیجه شما می‌توانید مکان جغرافیایی خود را به گونه‌ای تنظیم کنید که از سرویس‌های ارائه شده در کشورهای دیگر استفاده نمایید. یک مثال خوب از فوائد این قابلیت، تماشای برنامه تلویزیونی یا محصولات آنلاینی است که تنها در یک کشور خاص قابل مشاهده اند (احتمالا به علت موارد قانونی یا مشکلات مربوط به مجوز آنها).

استفاده از VPN چه فواید و ضررهای برای ما داشته است؟

وی پی ان ها در سیستم ها و گوشی های شما قرار می گیرند و یک اتصال رمزگذاری شده را با متصل شدن به سرورهای سازنده به وجود می آورد و در نهایت لینک های مطمئن را به شما میدهند که شما می توانید بدون هیچ نگرانی از اینترنت به صورت عادی استفاده نمایید. ولی نباید فراموش کنید که به جای اینکه اطلاعات و تاریخچه وب گردی شما توسط ای اس پی خود شما قابل ردیابی باشد به واسطه سازندگان وی پی ان قابل دسترس می باشد. توصیه می شود که هیچ گاه به صورت صد در صد اعتماد نکنید و اینگونه تصور نکنید که کاملا به صورت ناشناخته در فضای اینترنت حضور داشته اید.

نباید فکر کنید که با فعال کردن وی پی ان شما همیشه به صورت کاملا ناشناس هستید چون اگر به حساب های مثل فیس بوک و گوگل سر بزنید اطلاعات شما به شکل Cookie ذخیره می گردد و حتی اگر در دفعات بعدی با وی پی ان وارد شود شما مشاهده می کنید که اطلاعاتتان به شکل ذخیره شده هستند.

برخی از سازمان های دولتی و اجرا کننده قانون وجود دارند که می توانند سرویس وی پی ان شما را را مجبور به غیرفعال سازی نمایند و به همین ترتیب در فضای اینترنت به مانیتور کردن شما بپردازند.

استفاده از وی پی ان ها سرعت آپلود و دانلود را پایین می آورد و علت این موضوع عدم اتصال مستقیم به شبکه اینترنت است. وقتی شما از VPN استفاده نکنید به صورت مستقیم به اینترنت متصل می شوید اما در صورت متصل شدن با وی پی ان دیگر این اتصال با یک رابط شکل می گیرد و سرعت انتقال داده ها نیز با کاهش روبرو می شود. البته این موضوع به موارد مختلفی نیز بستگی داشته است که می توانیم به کیفیت VPN و سروریهای اتصالی اشاره نماییم.

دیدگاهی در مورد “VPN (وی پی ان) چیست و چه کاربردی دارد؟

  1. محمد تنظیفیان گفت:

    اصلا نمیشه دانلودش کرد

    1. مدرسی گفت:

      داتیس نتورک می خواهم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *