Storage - ذخیره سازی

حافظه SSD چیست؟ آشنایی حافظه اس اس دی به زبان ساده

حافظه SSD چیست؟ آشنایی حافظه اس اس دی به زبان ساده

منظور از حافظه SSD چیست؟ آیا هارد SSD درست است یا حافظه SSD؟ مخفف چه کلماتی می باشد؟ اینها بخشی از سوالاتی است که با مطالعه این مقاله کامل اما ساده داتیس نتورک درباره حافظه های اس اس دی می آموزید، در ادامه این مقاله همراه ما باشید.

حافظه SSD چیست؟ آشنایی حافظه اس اس دی به زبان ساده

حافظه SSD چیست؟

SSD مخفف Solid-state drive در لغت به معنای دیسک حالت جامد است که منظور از Solid-state این است که هیچ قطعه ی متحرکی در آن قرار ندارد.

تکنولوژی ساخت SSD به طوری کلی با هارد HDD متفاوت هستش و در ساخت حافظه SSD از تکنولوژی فلش NAND استفاده شده و دیگه از بخش مکانیکی در آناتومی داخلی اون خبری نیست .

اس اس دی یا درایو حالت جامد (Solid State Drive) را به این دلیل با این نام می شناسند که برخلاف هارد دیسک‌ها، سازوکار آن مبتنی بر چرخش اجسام و حرکت اجرای داخلیش نیست.

در SSD ها، اطلاعات به‌جای دیسک چرخان، در دریایی از فلش ناند ذخیره می‌شوند. ناند خود از اجزایی ساخته شده است که ترانزیستورهای گیت شناور نامیده می‌شوند.

برخلاف ترانزیستورهای استفاه شده در ساخت DRAM یا رم پویا (Dynamic Random Access Memory) که باید هر ثانیه چندین بار رفرش شوند، فلش ناند به گونه‌ای طراحی شده است که حتی اگر منبع انرژی در دسترسش نباشد باز هم بتواند حالت شارژ یا دشارژ خود را حفظ کند. همین امر موجب شده است که ناند را در دسته‌ی حافظه‌های غیر فرار دسته‌بندی کنند.

البته این نوع هاردها به دلیل سرعت بالا گرانتر از هاردهای HDD هستند و در حجم های پایین تر (…,128 ,256) نسبت به هارد HDD عرضه شده اند.

در کامپیوتر های شخصی و لپ تاپ های رده متوسط رو به بالا از حافظه SSD در کنار هارد HDD استفاده میشود تا بتوان ویندوز و برخی برنامه های کاربردی رو روی اون نصب کرده و از سرعت بالای اون لذت برد.

چرا اصطلاح هارد SSD اشتباه است؟

اصطلاح هارد SSD یک اشتباه آشکار است.

هارد دارای قطعات مکانیکی و دیسک سخت است و به همین خاطر به این نام (هارددیسک) خوانده می شود. ولی SSD قطعه مکانیکی نداشته و به همین خاطر به کار بردن کلمه “هارد” برای آن بی معنی است.

این موضوع برای هر فرد متخصصی کاملا واضح و مشخص است.

شاید اگر بازار سخت افزار کامپیوتر را در ایران دنبال می کنید، وجود موارد این چنینی را بارها مشاهده کرده اید.

ترجمه های نادرستی که سالیان سال باقی مانده و بسیار رواج پیدا کرده اند.

این موضوع شاید در هیچ موردی به اندازه این کلمه همه گیر نشده نباشد. اما مصطلح بودن، دلیل خوبی برای به کار بردن این اصطلاحات اشتباه نیست.

اگر در وب سایت داتیس نتورک کلمه هارد را در کنار SSD مشاهده کردید تنها به دلیل رساندن سریعتر مفهوم بوده است چرا که حافظه SSD صحیح است نه هارد اس اس دی!

نحوه ی کار هارد SSD 

همانگونه که در بالا اشاره شد این نوع هارد بخش مکانیکی نداشته و در ساخت این نوع هارد از تکنولوژی فلش بر پایه ی ناند (NAND) استفاده شده البته حافظه SSD برپایه ی روش سنتی فرار DRAM بود که در سال 2009 از تکنولوژی بر پایه NAND تغییر یافت .

حال در این بخش با نحوه ی ساز و کار اون آشنا میشیم البته سعی میکنم به طور خلاصه تشریح کنم تا هم مفید باشه و هم حوصلتونو سر نبره .

اساس کار هارد SSD بصورت یک کنترلر میباشد که بین حافظه های NAND و کامپیوتر میزبان مانند پلی عمل میکند . برای درک بهتر به تصویر زیر دقت کنید :

حافظه SSD چیست؟ آشنایی حافظه اس اس دی به زبان ساده

بخش Interface (رابط) :

این بخش رابط بین کامیوتر و هارد میباشد که در نوع هارد داخلی (اینترنال) از رابط SATA یا PATA و در نوع هارد خارجی (اکسترنال) از رابط USB استفاده می شود .

بخش Controller (کنترل کننده) :

این قسمت از هارد اس اس دی مغز فلش های NAND میباشد و دارای قسمت ها و بلوک های مختلف می باشد وظیفه این قسمت کنترل ذخیره ، بازیابی ، کش و … می باشد . این قسمت دقیقا بین فلش های NAND و قسمت ورودی و خروجی می باشد .

در زیر بخش های مختلف قسمت Controller هارد SSD رو مشاهده می کنید :

حافظه SSD چیست؟ آشنایی حافظه اس اس دی به زبان ساده

بخش حافظه فلش NAND :

این بخش محل ذخیره داده هارو بر عهده دارد و همونطور که در تصویر بالا مشاهده میکنید از چندین فلش بر پایه ی NAND تشکیل شده که جمع حجم این فلش ها حجم کل هاردو رو تشکیل میده این فلش ها با اندازه های 40 یا در نسخه های جدیدتر از فلش های 20 نانومتری استفاده میشود .

مزایای حافظه SSD

حافظه SSD از جهت سرعت بسیار مناسب تر از یک هارد دیسک درایو عمل می کند.

در برابر ضربه مقاومت بسیار بالاتری از خود نشان داده و دوام بالایی دارند. حتی بد نیست بدانید که از جهت مصرف برق، بهینه تر از یک درایو دیسک سخت عمل می کنند.

این مزایا باعث شده است تا افراد تمایل بسیار بیشتری به استفاده از این محصولات داشته باشند.

منابع :

  1. Avast
  2. techtarget

امیدواریم مقاله آشنایی با حافظه های اس اس دی مفید بوده باشد.

داتیس نتورک را در شبکه های اجتماعی خصوصا تلگرام دنبال کنید.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *