تعاریف شبکه, سخت افزار

PATA یا Parallel ATA چیست؟

PATA یا Parallel ATA چیست؟ کابل PATA

PATA یا Parallel ATA مخفف Parallel Advanced Technology Attachment یک استاندارد برای اتصال هارد دیسک به کامپیوتر است. همانطور که از نامش پیداست، PATA بر خلاف دستگاه های سریال ATA (SATA) که از فناوری سیگنالینگ سریال استفاده می کنند ، مبتنی بر فناوری سیگنالینگ موازی است.

در این مقاله داتیس نتورک شما را با مفهوم Parallel ATA و کابل و کانکشن آن آشنا خواهیم کرد، همراه داتیس نتورک باشید.

PATA یا Parallel ATA چیست؟ کابل PATA

PATA یک تکنولوژی بر پایه IDE است که برای اتصال دستگاه های ذخیره سازی و یا درایو های نوری به مادربورد سیستم استفاده میشود.

به PATA به اختصار ATA هم گفته میشود.

دلیل آن این است که بعد از اینکه تکنولوژی SATA یا Serial ATA به میان آمد نام تکنولوژی ATA را PATA گذاشتند.

طول کابل های Parallel ATA دراز است و شکلی صاف دارند و همانطور که در تصویر فوق مشاهده میکنید دارای کانکتوری با 40 عدد پین هستند.

یک سر کابل Parallel ATA به پورت PATA موجود در مادربورد کامپیوتر متصل میشود که معمولا IDE نشانه گذاری میشود،و یک سر دیگر کابل PATA به دستگاه ذخیره سازی مان مانند هارد دیسک وصل میشود.

برخی از کابل های PATA دارای کانکتور اضافی برای اتصال به بیش از یک دستگاه ذخیره سازی مثل هارد دیسک میباشند.کابل های PATA در طراحی های 40 سیمی و 80 سیمی عرضه میشوند.

دستگاه های ذخیره سازی جدید که از استاندارد Parallel ATA پشتیبانی میکنند نیاز به طراحی 80 سیمی استاندارد Parallel ATA دارند تا سرعت قابل قبولی را به همراه داشته باشند.

هر دوی کابل های PATA از نزدیک به طراحی 40 سیمی شباهت دارند و تمایز دادن بصری آنها از یکدیگر کمی سخت به نظر میرسد.

اما با این وجود راهی هم برای تمایز دادن آنها از یکدیگر وجود دارد این که کانکتور های کابل های 80 سیمی به رنگ های سیاه،خاکستری و آبی هستند و کانکتور های 40 سیمی Parallel ATA تنها به رنگ سیاه هستند.

نکته: با اینکه استاندارد های PATA و SATA هر دو بر پایه ی IDE هستند اما کابل ها و کانکتور های PATA (یا همان ATA) معمولا IDE نامیده میشوند.

دستگاه هایی که از تکنولوژی Parallel ATA پشتیبانی میکنند از direct memory access یا DMA استفاده میکنند.

DMA به دستگاه امکان میدهد تا بطور مستقیم از حافظه استفاده کنند بدون اینکه از CPU بهره ببرد که اینکار از بار پردازشی CPU میکاهد.

Ultra DMA یا UDMA در ATA نسخه 4 ظاهر شد و قابلیت نرخ انتقال داده را تا 44MB/s داشت.در جدول زیر سرعت های نسخه های مختلف ATA را مشاهده میکنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *