تعاریف شبکه, سخت افزار

MAC Address چیست؟ مک آدرس چه کاربردی دارد؟

MAC Address چیست؟ مک آدرس چه کاربردی دارد؟

MAC Address مخفف Media Access Control Address که به آن آدرس فیزیکی یا مک آدرس نیز می گویند، یک مفهوم پرکاربرد در شبکه های کامپیوتری است که در این مقاله داتیس نتورک قرار است با آن آشنا شویم، همراه ما باشید.

MAC Address چیست؟ مک آدرس چه کاربردی دارد؟

MAC Address یک آدرس واحد و منحصر به فرد برای هر دستگاه می‌باشد که گاهی به آن آدرس فیزیکی نیز می‌گویند. این آدرس اغلب در زمان ساخت دستگاه در کارخانه تعیین و اختصاص داده می‌شود.

برای مثال، ممکن است که شما در یک فرودگاه، در حال استفاده از اینترنت رایگان آن‌ها باشید. بعضی از فرودگاه‌ها ممکن است پس از استفاده ۳۰ دقیقه از اینترنت آن‌ها، دسترسی شما را مسدود کنند و اطلاع دهند که برای استفاده‌ی بیشتر، می‌بایست هزینه‌ای را پرداخت کنید.

حقیقت امر این است که آن‌ها شما را از روی MAC Address تشخیص می‌دهند. روش‌هایی وجود دارند تا بتوانید MAC Address خود را تغییر دهید، در نتیجه حاصل این عمل این خواهد بود که دستگاه شما، از دید فرودگاه، همان دستگاه سابق نخواهد بود.

مک‌ آدرس، آدرس مک یا آدرس فیزیکی نشانی عددی است که به صورت سخت‌ افزاری در کارت واسط شبکه در کارخانه حک شده‌است.

این نوع آدرس‌دهی موجب شناسایی منحصر به فرد کارت واسط شبکه در بین کارت‌ها می‌شود و برای ارتباط در لایه فیزیکی استفاده می‌شود. طول این آدرس ۶ یا ۸ بایت است.

استاندارد این آدرس‌دهی توسط انجمن مهندسان برق و الکترونیک (IEEE) تعیین شده‌است.

کلیه دستگاه‌ها مانند کامپیوترهای شخصی، تلفن‌های هوشمند، مودم‌های خانگی، لپ‌تاپ‌ها و امثال آن که به یک شبکه متصل می‌شوند دارای یک مک آدرس اختصاصی هستند که از طریق آن در یک شبکه داده‌ها به مقصد و واسط شبکه مشخص ارسال می‌شوند.

تفاوت اصلی آدرس مک با آدرس آی پی در این است که آدرس آی پی در پروتکل TCP/IP و در یک لایه نرم‌افزاری تعیین می‌شود ولی آدرس مک در لایه سخت افزاری واقع شده‌است به عبارت دیگر آدرس مک یک آدرس فیزیکی از پیش مشخص شده بر روی کارت واسط شبکه است ولی آدرس آی پی یک آدرس مجازی است که در لایه نرم‌افزاری شبکه تعیین می گردد.

به عبارت ساده‌تر آدرس مک حکم کد ملی شخص را دارد که ثابت است، اما آدرس IP مانند کد پستی محل سکونت است که می‌تواند برای همان شخص تغییر کند. البته باید دانست که روش‌هایی برای تغییر موقت مک آدرس موجودند.

اگر بخواهید با دستگاهی به دنیای اینترنت متصل شوید، دستگاه شما باید دارای قطعه الکترونیکی به نام کارت واسط شبکه (Netwrok Interface Card – NIC) باشد.

امروزه با پیشرفت تکنولوژی‌های مخابراتی و الکترونیکی، شما می‌توانید از طریق واسط‌های مختلف به اینترنت متصل شوید. مشهورترین و پرکاربردترین واسط‌های ارتباطی واسط یا اینترفیس اترنت یا لن (Local Area Network) و واسط وای فای می‌باشند.

واسط LAN که همان اتصال فیزیکی است که از طریق کابل دستگاه شما را به نقطه اتصال اینترنت مانند مودم و یا روتر متصل می‌کند.

واسط یا کارت شبکه بی سیم هم رابطی پرکاربرد است که همه ما در دستگاه‌های مان مانند موبایل و تبلت از آن برای اتصال به اینترنت وای فای استفاده می‌کنیم.

اما در شبکه برای ایجاد ارتباطی میان دستگاه شما و دستگاه مقصد، از پروتکل‌های ارتباطی مشخصی استفاده می‌شود.

در این میان، برای شناسایی دستگاه شما و دستگاه مقصد و متمایز کردن آن از میلیون‌ها دستگاه دیگر، واسط ارتباطی دستگاه شما نیازمند یک آدرس منحصر به فرد می‌باشد.

آدرسی که سبب شود بسته‌های ارسالی به مقصد شما نتها برای شما ارسال و توسط شما دریافت گردد.

این آدرس مک آدرس (Media Access Control Address – MAC Address) نام دارد.

MAC Address یک آدرس 48 بیتی است که معمولا در قالب xx:xx:xx:xx:xx:xx نمایش داده می‌شود.

هر زوج xx که با رقم‌های هگزادسیمال پرمی‌شود، نمایان گر 8 بیت و یا یک بایت است.

نیمه اولیه این آدرس که شامل 24 بیت اول می‌باشد، توسط شرکت سازنده کارت واسط شبکه تعیین می‌شود و 24 بیت دوم تعداد دستگاه‌های قابل شماره گذاری برای آن شرکت را نشان می‌دهد.

با توجه به 48 بیت و با توجه به این که هر بیت می تواند نماینگر 0 و یا 1 باشد، مجموعا 2 به توان 48 دستگاه کارت واسط شبکه را می‌توان شماره گذاری کرد که این مقدار برابر 281474976710656 می‌باشد، یعنی چیزی حدود 281 هزار میلیارد دستگاه مختلف.

اگر جمعیت فعلی کره زمین را 8 میلیارد در نظر بگیریم، با این سیسمتم شماره گذاری، برای هر فرد امکان دارا بودن تقریبا تعداد 35184 کارت واسط شبکه وجود دارد. در حال حاضر به نظر می‌رسد که این سیستم نامگذاری پاسخگوی نیاز‌های دستگاه‌های تحت شبکه موجود در اینترنت می‌باشد.

منبع:

  1. techterms

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *