داتیس نتورک

DevOPS چیست؟ آشنایی با مفهوم دواپس

دواپس یا DevOPS مخففDEVelopment OPerationS به معنی عملیات توسعه نرم افزار است. حتما با آگهی های استخدام کارشناس DevOPS مواجه شده اید و این سوال در ذهن شما مطرح شده که اصلا دواپس یعنی چی؟ چه مفهومی دارد؟ چه کاربردی دارد؟ نگران نباشید پاسخ سوال هایتان را در این مقاله داتیس نتورک خواهیم داد، همراه ما باشید.

DevOPS چیست؟

DevOps چیست؟

توسعه عملیات یا دواپس (DevOps) مخفف “توسعه نرم‌افزار DEVelopment” و “عملیات فناوری اطلاعات OPerationS” است.

دواپس، مجموعه‌ای از روشها، فرایندها و ابزارهایی است که با تمرکز بر ارتباطات، همکاری و یکپارچگی بین تیم‌های توسعه نرم‌افزار و عملیات فناوری اطلاعات، ارزش‌های تولید شده را به‌طور سریع و مداوم به مشتریان نهایی می‌رساند.

ادغام کلمات اختصاری “Dev” و “Ops” به این موضوع اشاره دارد که توسعه و عملیات به عنوان دو تیم مستقل و کاملاً جدای از هم، جای خود را به تیم‌های چند تخصصی با مهارت‌ها، روش‌ها و ابزار یکپارچه داده‌است.

آن را با هدف ایجاد یک فرهنگ و محیط زیست که در آن بیلد ها، تست‌ ها و انتشار نرم‌ افزار می‌تواند اتفاق می‌افتد به سرعت در حال غالباً و قابل اعتماد تر است.

تاریخچه دواپس

در کنفرانس چابک سال ۲۰۰۸، اندرو شفر و پاتریک Debois «زیرساخت چابک» را توصیف کردند.

اصطلاح DevOps از طریق یک سری رویداد به نام “devopsdays” در سال ۲۰۰۹ در بلژیک رایج شد.

پس از آن کنفرانس‌هایی با نام devopsdays در بسیاری از کشورها در سراسر جهان برگزار شده‌است.

شرح کامل تری از تاریخچه را می‌توانید در سایت HiDevops.com بخوانید.

در سال‌های اخیر محبوبیت DevOps رشد کرده‌است و الهام بخش بسیاری از دیگر جنبش‌های موازی از جمله OpsDev و WinOps شده‌است.

WinOps مظهر همان مجموعه‌ای از شیوه‌ها و تأکید بر فرهنگ به عنوان DevOps اما به‌طور خاص مایکروسافت-محور شده‌است.

زنجیره ابزار DevOps

به دلیل اینکه DevOps یک تغییر فرهنگی است و همکاری (بین توسعه و عملیات و تست) می‌باشد، یک زنجیره ابزار واحد برای آن وجود ندارد.

به‌طور کلی DevOps شامل ابزار مناسبی که از یک یا چند تا از این دسته‌بندی‌ها که بازتابی است از جنبه‌های کلیدی توسعه نرم‌افزار و روند تحویل می‌شود:

  1. کد : توسعه کد و بازبینی کد، ابزارهای version control , ادغام کد؛
  2. بیلد : ابزار ادغام مداوم (Continuous integration)، وضعیت بیلد؛
  3. آزمون : ابزارهای آزمون مستمر که بازخوردهایی از ریسک‌های که ممکن است در کسب و کار پیش آید، ارائه می‌دهد؛
  4. پکیج : Artifact repository, نرم‌افزار پیش عملیات؛
  5. ریلیز : مدیریت تغییر، تأیید ریلیز، اتوماسیون ریلیز؛
  6. پیکربندی : پیکربندی و مدیریت زیرساخت ابزار زیرساخت به عنوان کد؛
  7. پایش : برنامه نظارت بر عملکردنهایی تجربه کاربر.

دواپس مفهومی گسترده است

برای درک بهتر این موضوع که مهندسان DevOPS دقیقاً چه کاری انجام می‌دهند، بهتر است به چرخهٔ تولید نرم‌افزار نگاهی داشته باشیم اما پیش از آن، نیم‌نگاهی به تعریف این اصطلاح از نگاه ویکی‌پدیا خواهیم داشت:

دوآپس یک فرایند تولید نرم‌افزار است که بر مبنای ارتباط و همکاری هرچه بیشتر میان تیم‌های توسعهٔ نرم‌افزار و تیم‌های اجرایی بنا شده است که در طی این فرآیند عملیات توسعهٔ نرم‌افزار و همچنین اعمال تغییرات زیرساختی به‌ صورت خودکار درمی‌آیند و در کل هدف از چنین فرایندی ایجاد فرهنگی است که در آن تولید، تست و انتشار نرم‌افزار به شیوه‌ای سریع، مداوم و مطمئن انجام شود.

حال بپردازیم به بررسی فرایند توسعه نرم‌ افزار به‌ طوری که این فرایند را می‌توان به پنج مرحله اصلی تقسیم کرد که عبارتند از:

Planning (طرح‌ریزی)

در این مرحله از فرآیند توسعه نرم‌افزار، تیمی متشکل از دولوپرها، مدیران تولید و … اهداف پروژه را ترسیم نموده و ساختار کلی نرم‌افزار را تعیین می‌کنند و در این مرحله مهندس DevOPS باید از دانش فنی اعضای تیم و تسلط آن‌ها بر پلتفرم‌های مورد استفاده بهره برده و بررسی نماید که چگونه می‌توان در قالب یک سیستم جامع و یکپارچه به تمام اهداف مورد نظر تیم جامهٔ عمل پوشاند (در کل، این مرحله از کار یکی از گام‌های زمان‌ بر است.)

پس از اینکه شمای کلی سیستم اولیه پیاده‌سازی و اجرا شد، مهم‌ترین مسئله هدایت تیم در جهت نحوهٔ‌ افزودن قابلیت‌ ها و تکنولوژی‌ های از قبل تولیدشده به این سیستم است.

در واقع، مهندس دواپس همواره باید به‌ دنبال راه‌کار‌هایی برای انجام خودکار فرآیندهای مختلف باشد تا بار انجام این کارها تا حد امکان از دوش اعضای تیم برداشته شود که در این مرحله مهندس دوآپس باید پاسخ سؤالات زیر را بیابد:

Development (توسعه)

در این مرحله، ترکیب‌بندی کلی کار مشخص شده و دیگر نوبت دولوپرها است تا کد بزنند و فیچرهای پیش‌بینی‌شده را برای نرم‌افزار توسعه دهند و هدف عمدهٔ‌ مهندس دوآپس در چنین مرحله‌ای این است که به دنبال راه‌هایی برای سریع‌تر انجام شدن کارها باشد.

به عبارتی، وی باید راهی پیش پای دولوپرها بگذارد تا بتوانند بهترین کار را در کمترین زمان ممکن انجام دهند و این دقیقاً با هدف نهایی کار، یعنی تولید نرم‌افزار، هماهنگ و سازگار است.

در حقیقت، در این پروسه مهندس دوآپس به دولوپرها می‌گوید که از چه ابزاری استفاده کنند و همچنین ابزارهای جدید را در اختیار آن‌ها قرار می‌دهد تا کارشان تسهیل گردد.

همچنین این مهندس DevOPS است که باید بخش‌های مختلف کدهایی که توسط دولوپرها و در محیط توسعه نوشته شده‌اند را مانند قطعات پازل در کنار هم قرار داده و آن‌ها را با محیط نهایی نرم‌افزار هماهنگ کند. سؤالاتی که یک مهندس دوآپس در این مرحله ممکن است با آن مواجه شود عبارتند از:

Testing (تست کردن)

در این مرحله، دولوپرها و مسئولین کنترل کیفیت (QC) کدها را تست نموده و آن‌ها را برای یکپارچه شدن با سورس‌کد اصلی آماده می‌کنند که در این مرحله ممکن است از ابزارها و اسکریپت‌هایی به‌ منظور انجام خودکار تست‌ها استفاده شود اما هنوز هم برای اجرای دستی کدها بر روی سیستم‌های داخلی شرکت به حضور دولوپرها و مسئولین کنترل کیفیت نیاز است.

در اینجا است که دوباره پای مهندس DevOPS به میان می‌آید به طوری که در این مرحله وظیفه‌اش این است که برای تکرار خودکار تست‌ها راهی بیابد به طوری که می‌تواند از ابزارهایی مانند Jenkins ،Bamboo و یا Drone استفاده کند که این‌ها ابزارهای Continuous Integration یا به‌ اختصار CI هستند که تست مداوم کدها را آسان‌تر می‌کنند. همچنین در این مرحله لازم است تا به سؤالات زیر پاسخ داده شود:

Deployment (استقرار)

این اصطلاح به‌ معنای آپلود کردن کدها روی سرور اصلی نرم‌افزار است.

به‌ طور کلی، این مرحله در مورد این است که کدهای نوشته‌شده چه‌طور و با چه نظمی در محصول نهایی قرار بگیرند تا کاربر نرم‌افزار قادر به استفاده از سرویس ما گردد.

در این مرحله نیز مهندسان دوآپس از ابزارهای CI، مشابه آنچه که در بخش قبل معرفی شد، استفاده می‌کنند و بعضی از مهم‌ترین سؤالاتی که در این مرحله باید پاسخ داده شوند عبارتند از:

معمولاً این مرحله زمان زیادی را از مهندسان دوآپس نمی‌گیرد اما بخشی که این مهندسین باید بیشترین زمان و انرژی خود را صرف آن کنند،‌ مرحلهٔ‌ بعدی، Maintenance، است.

Maintenance (نگهداری)

همان‌طور که گفتیم، مرحلهٔ نگهداری نرم‌افزار یکی از مراحلی است که بیشترین زمان یک مهندس DevOPS را به خود اختصاص می‌دهد و این فاز تماماً در مورد انجام کارهایی است که در نهایت موجب در دسترس قرار گرفتن یک سیستم و حفظ کارایی آن می‌شوند.

در این مرحله سؤالاتی مانند موارد زیر باید پاسخ داده شوند:

جمع‌ بندی

DevOps آمیزه و مخلوطی از چندین نقش بوده و هدف نهایی آن کنار هم قرار دادن دولوپرها و مهندسان اجرایی است. فرهنگ DevOPS ویژگی‌ها و قابلیت‌های جدید محصول را با زیرساخت‌های آن سازگار می‌نماید و سبب می‌شود تا این دو بتوانند در کنار هم به‌ خوبی عمل کنند.

به‌ منظور تکمیل آنچه در بالا مورد بررسی قرار گرفت، توجه شما را به تصویر زیر جلب می‌کنیم:

منبع:

  1. wikipedia
خروج از نسخه موبایل