داتیس نتورک

سی پنل چیست؟ آشنایی با کنترل پنل cPanel

cPanel محبوب ترین کنترل پنل مدیریت هاستینگ است که به کمک آن می توان امکان میزبانی وب سایت ها را در یک محیط گرافیکی تحت وب انجام داد و در واقع سی پنل به کمک ابزار هایی که در اختیار مدیران هاستینگ و نمایندگان فروش و مشتری های نهایی قرار می دهد، فرایند میزبانی وب را آسان می کند، در ادامه این مقاله داتیس نتورک قصد داریم شما را بیشتر با سی پنل آشنا کنیم، همراه ما باشید.

cPanel

سی پنل (cPanel) یک کنترل پنل تحت وب برای مدیریت وب سایت های میزبانی شده بر روی سرور میزبانی وب است که مدیریت وب سایت و اعمال تنظیمات و تغییرات روی آن را برای وبمستر آسان تر می کند.

همچنین به کمک ابزار های امنیتی نظیر فایروال و آنتی شل و … از اقدامات خرابکارانه تا حد زیادی جلوگیری می کند.

ارائه خدمات هاستینگ را بدون استفاده از کنترل پنل ها حتی نمی توان تصور کرد، بنابراین جزئی اجتناب ناپذیر از دنیای وب سایت است.

دلیل محبوبیت این کنترل پنل آمریکایی تنها امکانات آن نیست بلکه رابط گرافیکی کاربر پسند و پشتیبانی پاسخگو و … است که این کنترل پنل را به محبوب ترین کنترل پنل جهان تبدیل کرده است.

این کنترل پنل وسیع دارای سه بخش اصلی می باشد. که در زیر به طور خلاصه به آنها اشاره می کنیم .

نحوه ورود به cPanel

برای ورود به کنترل پنل سی پنل لازم است روبروی آدرس سایت علامت : قرار دهید و سپس شماره پورت اختصاص داده شده که به صورت پیشفرض 2082 و 2083 است را وارد کنید، برای مثال:

http://yoursite.com:2082

بخش مدیرت کامل (Root WHM)

این بخش دسترسی کامل به امکانات سی پنل می باشد که در تنها در اختیار مدیر سرور یعنی شرکت میهن میزبان می باشد و هیچ فرد شرکت دیگری به آن دسترسی ندارد این بخش نیز به اختصار WHM نامیده می شود.

بخشی از امکانات WHM :

بخش نماینده (Reseller)

این بخش به اختصار WHM نامیده می شود که پنلی می باشد مختص نمایندگان فروش هاست قرار خواهد گرفت.

مهمترین امکانات این سطح از کنترل پنل Cpanel :

بخش کاربر (Client)

این قسمت پنل کاربر می باشد یعنی کاربر پس از خرید هاست یک کنترل پنل اختصاصی جهت مدیریت فضای میزبانی خود تحویل خواهد گرفت.

از امکانات این بخش می توان به موارد زیر اشاره کرد:

امکانات cPanel (سی پنل)

در بخش Mail، می توانید اکانت ایمیل جدید و فورواردر ایجاد کنید. می توانید تنظیمات ضد هرزنامه (اسپم) را به آسانی انجام دهید. می توانید تنظیم کنید که از تمام آدرس های ایمیل دریافت وجود داشته باشد و بسیاری امکانات دیگر. بیشتر تنظیمات ایمیل در cPanel تنها با چند کلیک قابل انجام است.

در بخش Domain، یک ویرایشگر ساده خواهید یافت که انجام تنظیمات دامنه را برای شما راحت می کند. در این بخش می توانید تعریف کنید که یک آدرس به آدرس دومین دیگر تغییر مسیر دهد (Redirect شود).

همچنین در این بخش مدیریت دامنه های دیگر و تنظیمات مربوط به DNS برای شما مهیاست.

در بخش Database، می توانید گزینه PHPMyAdmin را مشاهده کنید. یکی دیگر از بخش های بسیار خوب cPanel. اینکه بتوانید توسط یک رابط کاربری تحت وب بانک های اطلاعاتی MySQL خود را مدیریت کنید بسیار راحت و مناسب است. اما اگر دوست دارید از MySQL Workbench  استفاده کنید cPanel  امکان Mount یا دسترسی از راه دور به بانک اطلاعاتی را هم به شما می دهد. در کنار MySQL، cPanel امکان مدیریت بانک های اطلاعاتی PostgreSQL  را نیز به شما می دهد.

cPanel سیستم بکاپ گیری بسیار راحتی را برای کاربران فراهم کرده است. گزینه Backups را می توانید در قسمت File پیدا کنید. سیستم بکاپ گیری cPanel به شما این امکان را می دهد که بکاپ های  غیر افزایشی مبتنی بر تصویر لحظه ای (snapshot) را از بانک های اطلاعاتی، فایلها و تنظیمات ایمیل بگیرید.

شما حتی می توانید از کل پنل خود در یک فایل آرشیو، بکاپ تهیه کنید. هنگامی که شما می خواهید وب سایت خود را از هاست کنونی به هاست دیگری که آن هم cPanel دارد منتقل کنید امکانات بکاپ گیری cPanel بسیار کار شما را آسان می کند.

اگر بخواهید وب سایت خود را از یک ارائه دهنده هاست به شرکت دیگری منتقل کنید که از کنترل پنل خاص خودش استفاده می کند، روند انتقال سایت  بسیار پیچیده خواهد شد. اما اگر این انتقال از  cPanel به cPanel باشد کار آسانی پیش رو دارید.

در قسمت File معمولا شما گزینه ای تحت عنوان FTP خواهید دید که شما را به صفحه تنظیمات FTP هدایت می کند. در صفحه FTP شما می توانید برای خود اکانت FTP بسازید یا اکانت های از پیش ساخته شده را ویرایش کنید.  شما می توانید مسیر اصلی اکانت خود را انتخاب کنید اما معمولا از قبل این کار انجام شده است.

cPanel نه تنها امکان نصب نرم افزار های مختلف را برای شما فراهم می کند بلکه در انتخاب ورژن آن نرم افزار هم دست شما را باز میگذارد.

مثلا تنها با چند کلیک می توانید ورژن PHP مورد نظر خود را انتخاب کنید. آیا نگران کد های قدیمی PHP نوشته شده خود هستید؟ آیا این کد های قدیمی مثل توابع Mysql Connect و Mysql Query هنوز هم کار می کند؟ هیچ نگران نباشید!

کافیست به راحتی با چند کلیک ورژن PHP را به ۵٫x تغییر دهید. سایت شما به خوبی کار خواهد کرد. در طرف مقابل اگر دوست دارید کارایی نرم افزار تحت وب PHP خود را بالا ببرید، ورژن PHP را به ۷٫x تغییر دهید. بلافاصله تاثیر مفسر سریعتر این نسخه از PHP را هنگام ایجاد صفحات احساس خواهید کرد.

از امکانات دیگر cPanel که قابل ذکر هستند می توان به Raw Access Log ، Parsed Access Log و Error Log Access اشاره کرد.

با این گزینه ها، توسعه دهنده نرم افزار می تواند خطاهای تولید شده توسط نرم افزار را ببیند. همچنین مالک سایت با وجود این گزینه ها در cPanel می تواند آمار دسترسی به وب سایتش و روند نوسانات ترافیک سایت را مشاهده کند.

منابع:

  1. سایت رسمی
خروج از نسخه موبایل